Fotboll för Fred

En interreligiös fotbollsmatch anordnades första gången i Göteborg den 11 september 2007. Initiativet togs i ett försök att samla imamer och präster för att visa på goda relationer och fredliga avsikter mellan kristna och muslimer.
Genom fotbollen möttes de religiösa företrädarna i ett evenemang där religionsdialog kunde uttryckas genom enkelhet, humor och glädje. De vardagliga mötena för att skapa förtroende och kontakter är en viktig fredsbyggande faktor i samhället.

Matchen spelades på Heden och blev en välbesökt folkfest där det förutom fotboll bjöds på mat och musik. Imamlaget vann den första matchen men alla såg sig som vinnare genom de kontakter som slöts på och vid sidan om planen.
2008 spelades återigen en match mellan präster och imamer. Nu var också judiska spelare välkomna att delta. Redan året därefter åkte spelarna på turné till England och Leicester. Nu blev de två lagen istället ett enat präst och imamlag. Tillsammans representerade de, iförda änglarnas matchtröjor, det mångreligiösa Göteborg.
Under 2010 mottog Göteborg lag med religiösa företrädare från Leicester och Berlin. En internationell interreligiös fotbollsturnering hade skapats. I anslutningen till fotbollen arrangerades seminarium om religionsdialogens möjligheter och utmaningar i våra städer i Europa.

Förra året åkte en det mixade laget från Göteborg till Berlin för att delta i turneringen Soccer for Peace and Jusitce. De sportsliga framgångarna var få men de mänskliga vinsterna var fler. Vem vet vart de interreligiösa fotbollsturneringarna tar oss i framtiden.

Frågor om Fotboll för fred?
Kontakta Hasse Leanader